Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Egretthegre i Os
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Egretthegre i Os

Av Frode Falkenberg (17.04.2020)

På en ettermiddagstur like nord for Osøyro i Bjørnafjorden 5. april skulle Solfrid Berland oppleve noe hun aldri hadde sett før i nærområdet sitt. En kritthvit hegre! Fuglen, en egretthegre, holdt seg sammen med gråhegrer i ei tjørn gjennom dagen. Dette var 31. gang arten har blitt sett i Hordaland.

Foto: Solfrid Berland
Her ser vi den kritthvite egretthegra Ardea alba i Os lete etter mat sammen med ei gråhegre 5. april 2020. Fuglen representerer det 31. funnet av arten i Hordaland. Foto: Solfrid Berland.

Egretthegra har en vid utbredelse og finnes i store deler av verden. I Norge var arten en stor sjeldenhet fram til årtusenskiftet. I dag har den blitt vanligere, og er en årlig forekommende art i mindre antall. Arten har utvidet sitt utbredelsesområde mot nord de siste tiåra, og hekker nå blant annet med noen få par i Sverige og Danmark. Mange tror at egretthegra vil bli den neste nye arten som blir funnet hekkende også i Norge. 

I Hordaland foreligger det 30 godkjente funn av arten fram til og med 2019. 27 av disse er gjort i 1999 eller senere. Denne majestetiske hegra blir i første rekke observert på vårtrekk i april og mai, men det er også gjort sommer- (3), høst- (9) og vinterfunn (2).

Funn av egretthegre i Hordaland

emneord Emneord: bjørnafjorden egretthegre