Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Strålende årsmøtehelg på Hardangervidda

Norsk Ornitologisk Forening i Hordaland fikk avviklet årsmøtet sitt på den årlige helgesamlingen som også i år var lagt til idylliske Liset ved foten av Hardangervidda. Helga 12. til 14. juni var spekket av god stemning, strålende vær og mange fjellfugler.

Av Michael Fredriksen

Publisert 03.07.2020

Det var lenge usikkert om det ville bli mulig å avvikle årsmøtet som planlagt grunnet Coronasituasjonen som jo har lagt en demper på enhver form for aktivitet dette våren og sommeren. Styret ventet lengst mulig med å fatte beslutningen, men fant til slutt ut at vi ville gjennomføre helgen som planlagt. Vi var selvsagt i diskusjon med vertskapet på Liset om situasjonen, men ble forsikret derfra om at de kunne fasilitere et slikt arrangement trygt innenfor det regelverket som er pålagt av myndighetene. Vi ville uansett være de eneste gjestene og både innkvartering og bespisning ville kunne gjennomføres med gjeldende avstandsregler.

Dette var tredje året på rad at foreningen valgte å legge årsmøtet til Liset og begrunnelsen for det har vært den gode erfaringen med de to foregående helgene.

Igjen viste værgudene seg fra sin beste side denne helgen med mye sol og strålende forhold i fjellet.

Folket innfant seg utover fredagskvelden og kun litt sporadisk lokal fugletitting i nærområdet ble det tid til.

Etter maten ble det rigget til med quiz. Det er noe som alltid fenger. Som vanlig var quizen glimrende sydd sammen av Arild og Frode. Mye latter og god stemning i lagene, og da var settingen lagt for videre sosialt samvær utover kvelden.

Lørdagens ekskursjon på formiddagen var ikke mulig å legge innover til Isdalen og vi startet derfor med en felles spasertur i området rundt Liset og opp til parkeringen til Isdalen. Det var tydelig at det meste av fugl i området her var hekkefugler og at de store ansamlingene en kan ha her på våren for lengst har trukket videre innover i fjellheimen.

Etter en kjapp lunch satte vi deretter kursen oppover vidden og første stopp ble på Dyranut. Her ble det observert fjellrype og på neste stopp ved Tråastølen ble det både boltit og fjellerke samt de mer vanlige artene som heilo, sandlo, myrsnipe og rødstilk. Turen videre bort til Halne ga oss fjellvåk og lirype så mye av det en kan forvente i fjellheimen på denne tiden ble loggført.

Nytt denne helgen var at Oddvar og Terje hadde rigget opp et par nett nede ved den ene hytten. Det ene nettet gikk tvers over bekken som renner nedover dalen mot hovedelven. Ikke overraskende ble det kjapt fanget en fossekall og i løpet lørdagen og søndag formiddag ble det faktisk fanget og merket både blåstrupe, gulerle, steinskvett, gråtrost, bokfink, løvsanger, gråspurv og kjøttmeis. Ikke dårlig med kun to nett! Dette var definitivt noe som frister til gjentagelse ved neste anledning.

Som planlagt fikk vi gjennomført årsmøte uten dramatikk. Det nye denne gangen var at vi fikk et bytte i styret da Rune Voie gikk ut etter 37 sammenhengende år. Den rekorden tror jeg ingen klarer å slå. Som ny ble innvalgt Terje Håheim og vi får håpe han etter hvert skjønner at han har store sko og fylle etter Rune.

Videre fikk vi etter årsmøte og festmiddagen 3 foredrag. Først ut var Oddvar som tok for seg situasjonen for dobbeltbekkasinen og det arbeidet som gjøres der med tanke på kartlegging av nye og gamle spillplasser for å kunne se på bestandssituasjonen for arten.

Neste mann ut var Terje Lislevand som viste oss en del av resultatene fra hans forskning på vadere med bruk av lysloggere for å bedre avdekke trekkruter og overvintringsområder.

Frode Falkenberg avsluttet med gjennomgang av muligheter i Artsobservasjoner og gode tips til bruk av systemet. Det fenger alltid ettersom alle bruker systemet, men alle opplever også ting som de strever med. Dette var som alltid en svært nyttig sesjon.  

Det ble en sen aften for noen selv om det begynte å tynnes i rekkene etter midnatt, men det er alltid hyggelig å samles i peisestuen og la praten og latteren fylle lokalet.

Søndagen ble innledet med litt senere frokost og litt ringmerking før folk satt kursen hjemover. Noen av oss tok turen inn i Simadalen da vi kom ned til Eidfjord og fikk med noen arter til på turen.

Vi kan bare rette vår varmeste takk til vertskapet på Liset som yter topp service og tryller frem velsmakende mat til alle måltider. Gryteretten på lørdagskvelden med deilig hjortekjøtt var så mør at neste år lar jeg tennene bli hjemme!! Fasilitetene er også glimrende og kan anbefales på det varmeste til alle som har lyst på en fjelltur.

Vi kommer garantert tilbake.

Snøfjell
Det var uvanlig mye snø i fjellet i år, og barflekker var helst å finne i sørhellingene og på nutene. FOTO: Frode Falkenberg
Alpine birders
Når man endelig fant snøfrie rabber i landskapet var det gjerne godt med fugler å se. Det var heller ingenting å si på temperaturene denne helga. FOTO: Frode Falkenberg
Ringmerking
Et par mist-nett ble rigget for å fange fugler på Liset. En rekke arter ble ringmerket. FOTO: Frode Falkenberg
Blåstrupe
To blåstruper fikk ring om foten på Liset. FOTO: Frode Falkenberg
Årsmøtegjengen
Hele 24 personer tok turen til fjells for å bli med på årsmøtehelga til NOF Hordaland. Her ser vi gjengen samlet. FOTO: Frode Falkenberg