Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Årsmøtehelg på Vidda i ruskevær

Årsmøtehelgen for NOF Hordaland gikk av stabelen helgen 11.-13. juni på Liseth i Eidfjord kommune. Dette var fjerde år på rad at styret valgte å legge arrangementet til denne perlen ved foten av Hardangervidda og med den fuglerike Isdalen som nærmeste nabo.

Av Michael Fredriksen

Publisert 17.06.2021

Vi var lenge usikre på om det lot seg gjøre å arrangere årsmøtet før sommeren med bakgrunn i den pågående pandemien, som har snudd opp ned på all foreningsaktivitet i det ganske land. Det ble akkurat gjort lettelser i restriksjonene i tide som muliggjorde at vi kunne forsvare å gjennomføre som planlagt.

Vi har vært velsignet med godt vær de 3 foregående årsmøtene, men måtte i år dessverre ta inn over oss at vi bor på Vestlandet, så i år var definitivt ikke værgudene på vår side. Det var grått, vått og kaldt så å si hele helgen, så det oppsatte programmet måtte justeres kraftig.

Fredagskvelden gikk rolig for seg med hyggelig prat i peisestuen og planer for lørdagens aktiviteter ble diskutert. Den oppsatte fuglesangturen, samt ringmerking på lørdagsmorgenen, ble umulig å gjennomføre. Vi valgte derfor å legge lørdagens ekskursjon til viddatraktene med håp om bedre vær etter at vi kom oss øst for vannskillet. Vi la optimistisk i vei østover og jeg tror ikke jeg har sett mindre fugl langs riksveien noen gang. Temperaturen sank i takt med høydemetrene og stoppet ikke før den viste én fattig varmegrad. Da sluddbygene gjorde slutt på sikten var det bare en ting å gjøre. Vi måtte bite i det sure eplet og passere fylkesgrensen. Vi fikk ikke godt vær før vi var nesten på Ustaoset. En liten avstikker vestover langs Rallarvegen resulterte endelig i litt fugl. Her var det både rødstjert, blåstrupe og gulerle som de beste artene.

Vi håpet jo at været lenger vest hadde bedret seg og dro optimistisk i vei vestover igjen, bare for å konstatere at så ikke var tilfelle. Vi måtte helt tilbake til Liseth før vi fikk en periode med oppholdsvær. Vi rigget opp et par nett i håp om at fjorårets suksess på ringmerkingsfronten skulle hjelpe på artslista, men fanget ikke en eneste fugl innen vi skulle i gang med årsmøte og kveldens aktiviteter.

Selve årsmøtet gikk fint uten noe dramatikk, med kun mindre justeringer i styret. Etter årsmøtet var det middag. Da var det endelig noe som svarte til forventningene denne dagen. Nydelig mat som alltid på Liseth, og alene verdt hele turen.

Etter maten rigget Arild og Frode til med Quiz og det er jo alltid like morsomt. Vi var kun 14 stk. denne kvelden så det ble kun tre lag. Her var det heldigvis spørsmål for både amatører og de mer erfarne, så vanskelighetsgraden er akkurat passe for en broket forsamling. Da vinnerne var kåret var det tid for et lite foredrag. Terje Lislevand viste oss ferske resultater fra hans spennende prosjekt med boltit som han nå holder på med. Her var det mye ny kunnskap om artens hekkebiologi. Fuglene er blitt utstyret med små radiosendere og disse gir daglige oppdateringer som gir svært overraskende resultater så langt. Deretter gikk praten utover kvelden og inn i de små timer med fortsatt håp om bedre vær på søndagen.

Vi våknet opp til oppholdsvær og mindre vind, og nettene ble åpnet kl. 06:30 med håp om fangst, selv om forventningene var kraftig nedjustert. Da det ikke var fanget en eneste fugl innen kl. 09:30 var det bare å rigge ned og prøve kikkerten i stedet. Det ble spredt orden denne dagen, da noen måtte tidlig hjemover. Noen valgte Isdalen og noen prøvde vidda på nytt. Fortsatt svært kaldt og vindfullt, men det ble likevel funnet mange av artene som uteble på lørdagen.

Vi takker til slutt betjeningen på Liseth som bidrar til den positive opplevelsen og vi kommer garantert tilbake også neste år.

Rødstjert
Et rødstjert par hekket langs Rallarvegen ved Ustaoset. Bildet viser hannen. FOTO: Odd Hallaråker
Vidda
På tross av gråvær på hordalandsiden av Hardangervidda klarte vi å finne de fleste artene som vi forventet. Det var lite snø på vidda i år, i motsetning til i fjor da det var over 50 % snødekke på denne tiden. FOTO: Frode Falkenberg