Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Oppsummering fra årsmøtehelgen på Liseth

Helgen 10. - 12. juni arrangerte BirdLife Hordaland fuglehelg med årsmøte på Hardangervidden for femte år på rad. Det ble både sosialt samvær og hyggelige fugleopplevelser i et våre vakreste fjellområder.

Av Michael Fredriksen

Publisert 14.06.2022

Det var på 5. året invitert til samling på Liseth for våre medlemmer i Hordaland. Styret hadde lagt opp til et variert program med både sosialt samvær og hyggelige fugleopplevelser i et av Hordalands vakreste fjellområder. På denne tiden er fjellfuglene i full gang med årets hekkesesong og byr på muligheter for å igjen få hilse på mange av disse artene man sjelden ser andre steder.

I disse høyereliggende områdene er man prisgitt værgudene og meldingene værmeldingene ble grundig undersøkt i tiden frem mot helgen. Her kunne det utvilsomt bli litt av hvert, men heldigvis ble både fredagen og lørdagen stort sett grei med kun enkelte byger. Det var fortsatt en del snø på de høyeste områdene. Som vanlig var det en ganske frisk bris der oppe, men ikke verre enn at det gikk greit for de fleste.

Etter at folket hadde innlosjert seg om fredagen tok vi en kjapp tur opp på vidden og fikk med oss både fjellerke, boltit og en fjellrype.

Morgensangturen om lørdagen ble lagt til Isdalen og der ble det både storlom, trane, blåstrupe, gulerle, kongeørn, dobbeltbekkasin og lirype notert. Høydepunktet var dog et par med svømmesnipe. Arten er på ingen måte den enkleste å få med seg på Hardangervidda selv om den regnes som fåtallig hekkefugl.

Etter frokosten tok vi igjen turen inn i Isdalen slik at «syvsoverne» også kunne få oppleve noen av disse artene før vi satt kursen oppover mot Dyranut og selve vidden.

Der ble det notert fjellerke og flere fjellvåk i tillegg til de vanligere artene som heilo, myrsnipe, sandlo og rødstilk. En kjapp tur nedom Garen ga oss også en flott fotomulighet for et smålom par som rastet der og det svirret rundt oss med taksvaler.

Vel tilbake på Liseth fikk man tid til å slappe av og nyte fjelluften før vi fikk gjennomført selve årsmøtet. Så ble det dekket til festbord og middag. Med lammestek på menyen og en frisk dessert var det bare smil å se rundt bordet. Betjeningen på Liseth tar godt vare på sine gjester og stedet kan anbefales på det varmeste!

Neste post på programmet var quiz og gjengen ble delt inn i tre lag. Her var det spørsmål for både amatører og de med god allmennkunnskap innenfor naturvern og organisasjonen vår. En stor takk til Ann Kristin Fostervoll for en god og variert Quiz.

Resten av kvelden gikk til hyggelig prat i peisestuen og som alltid sitter latteren løst og mange gode historier og minner utveksles.

Søndag morgen startet med gråvær så det var bare å bruke ekstra tid på å nyte frokosten før en satt kursen hjemover. Vi takker igjen betjeningen på Liseth for at de gjør helgen til hyggelig og hjertevarm opplevelse.

Årsmøteinnkalling

Fjellvåk
Det ble sett flere fjellvåk i løpet av helgen. Denne ble fotografert da den fløy over oss ved Skiftesjøen. FOTO: Nils Fredriksen
Smålom
Det er ikke ofte man treffer på smålom i Isdalen, men dette paret viste seg flott fram på lørdag. FOTO: Michael Fredriksen
Kassesjekk
Det ble tid til en sjekk av fuglekassene til Jørn Opsal ved Sysendammen. FOTO: Michael Fredriksen