Hopp til hovedinnhold

BirdLife Trøndelag

Fugletur til Innherred med NOF Trondheim lokallag

Søndag 10. mai var det klart for Trondheim lokallags tradisjonelle tur til Innherred. 11 deltakere møtte opp for å se hva nabofylket hadde å by på av fugleopplevelser til oss denne dagen.

Av Andreas Winnem

Publisert 11.05.2015

Fugletårnet ved Hammervatnet var satt som møteplass. Da turlederen ankom kl. 10, var de andre deltakerne allerede på plass og hadde funnet blant annet sothøne, horndykkere og stor- og smålom ute på vannet.

En av hovedattraksjonene på Innherred på våren er de store flokkene med kortnebbgås som raster her, før de fortsetter videre mot hekkeplassene på Svalbard. Vi fortsatte derfor snart til Fiborgtangen, som pleier å være en fin plass å studere rastende gjess. Vel fremme kunne vi konstatere at minst 1500 fugler lå i elveutløpet denne formiddagen, og flere flokker kom flygende og landet mens vi sto der. Blant gjessene fant vi til slutt en enslig tundragås.

På Ørin var det meldt om en syngende svartrødstjert de siste dagene. Rødhalsgåsa, som har pendlet mellom Verdal og Steinkjer den siste måneden, var også meldt fra Ørin dagen i forveien. Vi dro derfor snart videre nordover, ikke helt uten forventninger. På Ørin besøkte vi først industriområdet på sørsiden av elven, hvor svartrødstjerten har vært sett. Klokken var blitt et stykke ut på formiddagen, noe som ikke er helt ideelt for å finne en syngende svartrødstjert. Arten synger aktivt hovedsakelig tidlig på morgenen. Det tok da også en stund før noen mente de hørte noen passende sangstrofer på litt avstand inne på industriområdet. Etter litt speiding fant Morten fuglen sittende på en stålkonstruksjon. Gjerdet rundt Akers anlegg gjorde at vi ikke kunne bevege oss nærmere, men alle fikk etter hvert sett fuglen godt i teleskop. Fuglen var en 2K og derfor grå i drakten, men det la ingen demper på stemningen, da flere i følget fikk seg en ny art!

Fornøyde med utbyttet, gikk turen videre til fugletårnet på den andre siden av elven. Da vi kom frem, hadde Olav og Kjell, som hadde dratt i forveien, allerede funnet rødhalsgåsa. Den sto i fjæra sammen med kortnebbgjess. Flere fikk dermed loggført sin andre nye art for dagen! En havørn fløy rundt og skapte en viss uro blant gjessene, men rødhalsgåsa var stabil så lenge vi var på lokaliteten.

Leksdalsvatnet var neste stopp på programmet. Her er det normalt mye rastende ender og andre vannfugler nå på våren. Vi valgte det relativt nye fugletårnet i Sone 1 som utkikkspunkt. Et bergandpar ventet på oss da vi ankom, blant toppender, brunnakker, krikkender og andre arter. Årets første makrellterner fisket på sjøen utenfor tårnet. I Sone 2 litt lenger nord fant vi både stjertand og skjeand, begge i par. Alle tre svaleartene jaktet insekter over vannet.

Dagens siste stopp ble på Måsøya ved Ørin. Her var det ikke så mye nytt, men en flott stjertandhann spankulerte rundt på øya og viste seg frem for oss. Klokka begynte etter hvert å nærme seg middagstid, så vi avsluttet turen og satte kursen hjemover. Deltakerne virket fornøyde med turen, med både svartrødstjert og rødhalsgås loggført i notatboka! 

 

Rødhalsgås på Ørin
Rødhalsgåsa i Nord-Trøndelag har vært der over lang tid og har pendlet mellom Verdal og Steinkjer. Her er den fotografert på Ørin den 9/4-15. FOTO: Harald Dahlby