Forsiden
Du er her: Forsiden > Organisasjonen > Krykkjehotellet på Vardneset i Berlevåg er en realitet
  Siste nytt    Om oss    Bli medlem    Tillitsvalgte    Lokallag    Kalender    Tidsskrift    Kontakt oss    

Krykkjehotellet på Vardneset i Berlevåg er en realitet

Av Dag Gjerstad, Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen (05.03.2020)

Det har vært mye omtale av krykkja det siste året. Den truede fuglen irriterer enkelte når den etablerer seg blant folk. I fjor kunne vi skrive om at Berlevåg kommune hadde vedtatt å bygge et krykkjehotell. Nå ved inngangen til en ny hekkesesong er byggverket klar til bruk!

Krykkje

Krykkja er en vakker sjøfugl. (Opphavsrett: Thor-Arthur Didriksen) Større bilde

Krykkjehotell

"Krykkjehotellet" på Vardneset har fått brukstillatelse!. (Opphavsrett: Jørgen Holten Jørgensen) Større bilde

Rådmann Jørgen Holten Jørgensen

Rådmann Jørgen Holten Jørgensen (Opphavsrett: Alf Helge Jensen, Finnmarken) Større bilde

Krykkja er en sterkt truet art vi må beskytte, og derfor er det gledelig at vi fugleelskere også i år kan glede oss over at krykkja vender tilbake fra storhavet for å etablere seg på sine hekkeplasser.

NOF avd. Finnmark og media generelt har omtalt denne saken ved en rekke anledninger i 2018 og 2019 etter at kommunestyret vedtok å bevilge penger til reising av et «Krykkjehotell» i Berlevåg. Et spleiselag mellom kommunen og Fylkesmannen har ført til at hotellet nå kan innvilges etter en hurtig saksbehandling og rekordrask byggetid.

Primus motor har vært rådmann Jørgen Holten Jørgensen, og han har hyrt på lokale krefter både som rådgivere og ansvarlig utførende på dette prosjektet. En ivrig og engasjert rådmann forteller NOF avd. Finnmark at det har vært både folkemøte og god planlegging i forkant der både ornitolog Bjørn Frantzen og lokal byggmester har vært engasjert.

Så vidt NOF avd. Finnmark har brakt på det rene, er dette første gang i vårt fylke at det aktivt og i stor skala har vært gjort forsøk på kunstig å etablere en egen krykkjekoloni utenfor tettbebyggelsen for å redusere interessekonfliktene mellom fugl og folk.

NOF avd. Finnmark gratulerer Berlvåg kommune, og håper inderlig at krykkja tar godt imot tilbudet!

 

emneord Emneord: krykkje rødlista