Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Hagefugltellingen 2009

Førstkommende helg (24.-25. januar) oppfordres alle fugleinteresserte til å telle fuglene de har i sin hage, ved sin bolig eller hytte. Det blir samme opplegg som i fjor — arrangementet foregår samtidig i alle nordiske land. Blir kjøttmeisen den mest tallrike arten også i år?

Av Morten Ree

Publisert 23.01.2009

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) vil sammen med våre nordiske søsterorganisasjoner gjennomføre «Hagefugltellingen 2009» helga 24.-25. januar. Med dette prosjektet ønsker vi å aktivisere alle fugleinteresserte til å registrere alle fugler de har rundt hus eller hytte denne helgen. I tillegg deltar vi i en uhøytidelig konkurranse med de øvrige nordiske landene. Vi konkurrerer med dem om følgende:

• Antall hager som deltar i arrangementet
• Hvilke arter som er de vanligste
• Antall fugler

NOF arrangerte dette for første gang i fjor, vi fikk inn resultater fra 514 hager/eiendommer med til sammen 27 667 individer fordelt på 65 arter. Kjøttmeis var vanligste art og ble registrert i 95 % av «hagene». I år håper vi på mye større deltakelse og kan nevne at i for eksempel Finland deltar ca. 12 000 på denne begivenheten. Det er ingen grunn til at vi ikke skal komme opp i slike antall ettersom det selges 12 000 tonn med villfuglmat i året i Norge. Man regner med at ca. 400 000 personer er involvert i fôring av fugler i Norge. Ved å samle slike opplysninger årlig så kan vi få svar på hvordan klimaendringer og andre forhold påvirker utbredelsen og endringer av vår fuglefauna.

Vi håper også at folk som ikke har tilgang til internett blir med ved at de får hjelp av datakyndige til å legge inn sine registreringer. Det er også fint om dere skriver inn navnet på alle som var med på å telle fuglene på de forskjellige hagene/eiendommene.

Til alle som fôrer fuglene benytter vi anledningen til å reklamere for boken Norsk Vinterfuglatlas. Denne flotte boka har omtale av alle fuglearter som kan påtreffes i Norge vinterstid, med utbredelseskart og flotte bilder. Boka er i alt på 496 sider og hele 3 200 fugleinteresserte har bidratt med data til boka. Er du interessert i å skaffe deg boka så er den å få kjøpt her.


Er det spørsmål angående Hagefugltellingen og registrering, send e-post til fuglevennen@birdlife.no

Rapporter dine registreringer her!

Se resultatene fra 2008 og 2009

Bess Jahres stiftelse er sponsor for Hagefugltellingen 2009.

Gulspurv
Fôrer man med havre er det store muligheter for å få besøk av gulspurv på fôringsplassen. I Hagefugltellingen 2008 ble det registrert 2510 gulspurver, kun kjøttmeis og grønnfink ble registrert i større antall. Hvordan blir resultatene i 2009? FOTO: Frank Steinkjellå
Grønnfink
Grønnfinken ble registrert i 50% av hagene/områdene i 2008. Mens kjøttmeis, skjære og blåmeis ble registrert i flere hager/områder, var det kun kjøttmeisen som var mer tallrik. FOTO: Frank Steinkjellå

Kommentér nyheten