Hopp til hovedinnhold

Prosjekter:

Fine hekkeflåter til ternene på Finnsnes

I samarbeid med Senja kommune, Trollvik skole, Husøy skole og Senjahopen skole har BirdLife Norge laget hekkeflåter til ternene som hekker ved Finnsnesvatnet.

Av Mari Dønnum Klaussen

Publisert 10.04.2024

Det har ikke vært så lett for barna i Finnsnes å leke på sin lokale lekeplass om sommeren, på grunn av en liten gjeng med terner som har hekket på lekeplassen de siste årene. Ternene har gått til angrep på folk som har kommet for nær reirene deres, noe som forståelig nok har vært en ubehagelig opplevelse både for store og små.

For å skape en bedre sameksistens mellom beboerne på Finnsnes og de flyvende sommergjestene har BirdLife Norge sammen med Senja kommune og lokale skoler bygget hekkeflåter til ternene, med finansiering fra Statsforvalteren. Til sammen ble det bygget to flåter, takket være innsatsen til elevene på de lokale skolene.

- Elevene ble noen racere med batteridrillen etter hvert, de var kjempeflinke! Sier Morten Helberg fra BirdLife Norge som var med på flåtebyggingen. Flåtene ble nemlig skrudd sammen av terrassebord og festet til bjelkelaget med terrasseskruer.

Morten har lang erfaring med å bygge hekkeflåter til terner og måker, og har stor tro på at hekkeflåtene på Finnsnesvatnet vil bli en suksess.

- Fuglene flytter dit de får være i fred. De kommer til å flytte rett inn på disse flåtene ute på vannet. Vi tror at en stor andel av ternene i området kommer til å hekke her, sier han.

Flåtene ble satt klare til ternene på isen på Finnsnesvatnet, og når isen nå smelter i vår ligger de klare der de skal være. Så satser vi på at de skal bidra til at ternene har et trygt sted å hekke, og barna har et trygt sted å leke.

Hekkeflåte
Slik ser en ferdig hekkeflåte for terner ut. Vi satser på at ternene i Finnsnesvatnet vil benytte flåtene og ikke ungenes lekeplass til sommeren. FOTO: Morten Helberg
Ungene på hekkeflåte for terner Finnsnesvatnet
Elever fra lokale skoler deltok i byggingen av hekkeflåtene med stor iver. FOTO: Morten Helberg