Hopp til hovedinnhold

Naturforvaltning:

Oljeskadde knoppsvaner tilbake til friheten

To rehabiliterte knoppsvaner etter oljesølet fra «Godafoss» ble i går sluppet fri ved Skjærhalden i Østfold. Fuglene hadde vært i pleie i 12 dager, og ble sluppet i det samme området som de ble fanget 21. februar. Mange skuelystne fikk oppleve at den lokale hunnen med to fjorårsunger ble gjenforent med sin utkårede hann.

Av Johnny Roger Pedersen og Kjetil Aa. Solbakken

Publisert 07.03.2011

De to knoppsvanene ble fanget inn den 21. februar ved Skjærhalden utenfor Halden i Østfold av NOFs nestleder Rune Aae. Han tok med svanene til Naturvernforbundets prosjekt for rehabilitering av oljeskadd vilt utenfor Sarpsborg. NOF har hatt personell på stedet for å bistå Naturvernforbundet siden ulykken skjedde og fuglene ble undersøkt og satt i stabiliserende forpleining.

Begge fuglene slo seg raskt til ro og spiste velvillig under kyndig oppsyn av kvalifisert personell. Etter veterinærsjekk ble de vurdert som sterke nok til vask. Dette ble gjennomført den 28. februar med vellykket resultat, og svanene ble satt i basseng for å være sikker på at fjærdrakten var helt vanntett. Etter ytterligere fem dagers forpleining og oppforing fortalte en ny veterinærsjekk at slipp kunne foretas.

I samråd med Rune Aae ble det bestemt at fuglene skulle slippes i det samme området som de ble fanget inn. Dette området er nå fritt for olje. Slippet forløp uten problemer og mange skuelystne samlet seg for å se slippet. To lokale barn fikk bistå med selve slippet. Den ene av svaneparet, en hann, hørte uten tvil sammen med en hunn med to fjorårsunger som kom til når vi matet de slupne svanene. Mange av de fremmøtte fant det svært romantisk når paret kurtiserte hverandre. Alt i alt en vellykket rehabilitering. Prosjektet har fortsatt en knoppsvane i forvaring i påvente av at den skal bli sterk nok for å slippes fri igjen.

Så vidt vi nå kan vurdere, blir det ikke rehabilitert flere oljeskadde fugler etter oljeutslippet fra Godafoss. Dette på tross av at mange oljeskadde fugler - som kunne vært fanget inn for rehabilitering, er observert i Oslofjorden og langs Sørlandskysten. NOF og Naturvernforbundet i Østfold har i tiden etter grunnstøtingen 18. februar gjentatte ganger vært i muntlig og skriftlig kontakt med Direktoratet for naturforvaltning (DN) med tilbud om å gjennomføre en mulig større rehabiliteringsaksjon. DN bestemte seg imidlertid relativt raskt for å ikke anbefale rehabilitering av oljeskadd fugl denne gangen. Uten nødvendig ryggdekning fra DN og støtte fra IUA (Interkommunal beredskap mot akutt forurensning), har heller ikke NOF og Naturvernforbundet i Østfold kunnet gjennomføre en større rehabiliteringsaksjon. NOF finner denne situasjonen sterkt beklagelig.

Kurtiserende par med knoppsvane
Det ble en liten solskinnshistorie ut av rehabiliteringen av knoppsvanene. Kurtisen startet kort tid etter at fuglene ble sluppet tilbake i sitt naturlige element! FOTO: John Sandøy
Knoppsvaner slippes etter rehabilitering
De to knoppsvanene gikk rolig ned til sjøen etter å ha blitt sluppet ut. FOTO: Johnny Roger Pedersen

Kommentarer til nyheten (7)