Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Bli med på EuroBirdwatch første helga i oktober

EuroBirdwatch (EBW) er et av BirdLife Internationals årlige arrangement. Fokuset er på trekkende arter, men for å få registrert flest mulig arter så oppfordres det også til turer i skog og fjell. All rapportering skjer i rapporteringsverktøyet Artsobservasjoner, hvor det er laget en egen visningsmodul for EBW.

Av Morten Ree

Publisert 23.09.2016

NOF håper at så mange som mulig av våre medlemmer kommer seg ut og registrerer fugler under EBW 1.-2. oktober. Dette er et tilbud til alle BirdLife-partnere i Europa og Sentral-Asia om å registrere flest mulig fuglearter og individer i løpet av en helg. NOF henter sine data ut fra Artsobservasjoner og har en egen flott visning for telleresultatene presentert der. 

Et naturlig mål for oss vil være at flest mulig av landets fugletårn blir besøkt denne helgen! Vi utfordrer våre medlemmer til å sende inn sine resultater fra fugletårnene til NOF-kontoret (morten@birdlife.no), slik at vi får se hvem som ser flest arter, flest individer og hvem som får helgens godbit i form av en sjeldenhet. I NOF avd. Buskerud har lokallaget i Øvre Eiker i flere år hatt interne tårnkonkurranser. Vi oppfordrer andre fylker til å følge deres eksempel.

På denne årstiden er det naturlig at fokus først og fremst settes på fugletrekket og betydningen av å beskytte viktige trekkveier og rasteplasser for fugler. Spesielt er nedbygging og forringelse av våtmarksområder i viktige trekk-korridorer svært skadelig for fugletrekket. BirdLife har som mål å få best mulig mediedekning under EBW slik at bevaring av verdifull natur settes i sammenheng med det massive fugletrekket som finner sted vår og høst.

I 2015 ble det registrert 281 328 individer fordelt på 246 arter under tellingen her til lands. Siste 8-årsperiode, det vil si den perioden vi har brukt Artsobservasjoner som rapporteringsverktøy, så er det kun åtte arter som har vært representert som «Tre på topp» i Norge. Det har vært variasjon i hvem som har ligget på topp, men bjørkefink har gjort det fire av de åtte årene. I fjor overrasket hvitkinngåsa med et konsentrert trekk under EBW-helgen, og var på plassen bak bjørkefink i et antall av nær 30 000. I år er det rapportert om store konsentrasjoner av grønnsisik flere steder i landet, så kanskje vil den arten komme inn blant tre på topp?

Målet er å få flest mulig deltakere enten ved at man tar en fugletur på egen hånd, sammen med venner eller lager et eget arrangement. NOF oppfordrer at alle observasjoner legges inn i Artsobservasjoner så raskt som mulig. For å rekke å rapportere til BirdLife må vi sette en tidsfrist til søndag kl. 16.00. Det vil bli foretatt en ny rapportering noen dager senere slik at alle kommer med. Innsending av bilder og rapport fra egne turer og arrangementer kan gjøres på e-post til morten@birdlife.no. Diverse materiell kan fås ved henvendelse til sekretariatet.

Grønnsisik
Det har vært mye grønnsisik å se i store deler av landet i høst. Blir det en av artene som havner på «tre på topp» i år? Dette kan du hjelpe oss med å finne ut av. FOTO: Gunnar Numme
EBW logo 2016
Logo for EuroBirdwatch 2016. Som vanlig er arrangementet lagt til første helga i oktober, som i år er 1. og 2. oktober. FOTO: BirdLife International