Hopp til hovedinnhold

Prosjekter:

Hjelp NOF med å registrere åkerrikse!

Åkerriksa har så langt i år hatt en svak forekomst i Norge. I noen landsdeler har ikke været innbydd til nattlige turer ut i kulturlandskapet for å lete etter denne og andre nattaktive sjeldenheter. Juni er høysesong for nattsangerturer, og nå ber vi om din hjelp til å registrere åkerrikse.

Av Magne Myklebust & Peter Sjolte Ranke

Publisert 11.06.2010

Det har vært en relativt beskjeden start på åkerrikse-året i Norge så langt. Lave temperaturer og en del dårlig vær har ført til at få personer har valgt å tilbringe forsommernettene i felt for å registrere åkerrikser og andre nattsangere. Det kan imidlertid snu seg med både vær og rikser – den eneste måten å finne ut av det på er at du og andre drar ut nattestid for å lytte. Juni er fortsatt ung, og det er lenge igjen av sesongen for registreringer av åkerrikse og andre spennende nattsangere.

Så langt (11. juni) i år har 27 åkerrikser blitt registrert i landet. Forekomsten er foreløpig størst i Rogaland der det hittil er hørt i hvert fall 11 åkerrikser. Hordaland har to syngende hanner, og lenger nord på kysten er arten foreløpig ikke registrert i år. Komplett fylkesfordeling (ant. ind. i parentes) er: Østfold (3), Hedmark (3), Oppland (1), Oslo og Akershus (4), Vestfold (1), Vest-Agder (1), Rogaland (11), Hordaland (2) og Nord-Trøndelag (1). Den første åkerriksa våget seg nord for Dovrefjell så sent som 10. juni – her blir det sikkert flere å hente framover etter passende trekkvær 9.-11. juni.

For Oslo og Akershus har vi benyttet fylkesavdelingens egen åkerrikseoversikt samt Artsobservasjoner for å komme fram til antallet. For alle andre fylker er Artsobservasjoner den eneste kunnskapskilden.

De foreløpige resultatene må sies å være magre – eksempelvis ble det registrert minst 110 syngende hanner i Norge fram til midten av juni i 2007 og 96 på samme tid forrige sesong. Det er imidlertid lenge igjen av denne sesongen, og derfor alt for tidlig å konkludere rundt årets forekomst. Oppfordringen vår er derfor: Hjelp oss med å registrere hvor åkerriksene synger – det gir gårdbrukere og naturforvaltere mulighet til å vise hensyn til denne utrydningstruede fuglearten.

Aktuelle lenker:

Åkerrikse
Blir 2010 et magert år for åkerriksa i Norge? Så langt i år er det få registreringer av arten, men det er fortsatt lenge igjen av sesongen. Fuglen på bildet ble fotografert på Ulla, Haramsøy, Haram i Møre og Romsdal 7. juni 2008. I år har det så langt ikke kommet meldinger om åkerrikse fra dette fylket. FOTO: Espen Lie Dahl

Kommentarer til nyheten (3)