Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Dette engasjerte oss i 2018

Hva var de mest populære nyhetene på NOFs nettside i 2018? Tradisjonen tro har vi gått gjennom statistikken for bruk av nettstedet i løpet av året, og summert opp hvilke saker som ble mest lest av våre besøkende i løpet av året.

Av Frode Falkenberg

Publisert 31.12.2018

De ti mest besøkte nyhetssakene på birdlife.no i 2018

Som vanlig er det oppsummeringen av Hagefugltellingen i 2018 som er helt på topp i år. Årets fugl, tjeld, og det nye fuglekasse-samarbeidsprosjektet får også mye oppmerksomhet. Videre på listen finner vi stort sett fuglevernsaker, men også mye aktivitet da saken om en ny art for Norge, mørkmyrhauk, ble publisert i juni. 

 1. Hagefugltellingen 2018 (oppsummering)
 2. Lag en trygg hekkeplass for tjelden
 3. Tjeld er årets fugl i 2018
 4. Nytt stort fuglekasseprosjekt
 5. Oppdrag Fuglekasse – et satsingsområde helt frem til og med 2020!
 6. Bli venn med fuglene der du bor!
 7. Hogger flest trær når fugleungene ligger i reiret
 8. Ikke ta med fugleunger hjem!
 9. Mørkmyrhauk - ny art for Norge
 10. Drager eller måker på taket?

Eldre publiserte saker, tre på topp

Noen gamle saker går igjen høyt oppe på statistikkene. Årets tre på topp er alle informasjonssaker som er av praktisk betydning for leseren. Nummer 1 og 3 på listen er gamle kjenninger, men saken om nattsommerfuglen dagsvermer fra 2006 har aldri før blitt lest så mye i løpet av et år. Grunnen til det var at vi i 2018 opplevde den beste forekomsten av dagsvermer i Norge noensinne. Mange kontaktet NOF-sekretariatet om observasjoner av dette insektet i løpet av året, i den tro at det dreide seg om en kolibri! Det er kanskje ikke så rart, bare ta en titt på denne videoen.

 1. Tid for å bygge fuglekasser
 2. Ikke kolibri, men dagsvermer!
 3. Spetteskader på byginger

Populære sider og tema

Norske fugler, en digitalisering av Norsk fugleatlas fra 1994 er som vanlig den desidert mest besøkte delen av vårt nettsted. Årets mest besøkte art var svarthvit fluesnapper, med 1315 oppslag. På en like klar nummer to finner vi Norske navn på verdens fugler.

Fylkeslag

I motsetning til birdlife.no generelt hadde fylkeslagssidene en økning i antall besøk. Det vitner om at sidene er aktivt i bruk både av fylkesavdelingene og leserne. De fem best besøkte fylkesavdelingene i 2018 var (der NOF Finnmark figurerte på topp-fem-listen for første gang):

 1. NOF Nordland
 2. NOF Hordaland
 3. NOF Oslo & Akershus
 4. NOF Finnmark
 5. NOF Hedmark

Vi ønsker å takke alle våre lesere for året som har gått, og håper på et fuglerikt og givende 2019. Godt nytt år!

Fiskemåke
En nyhetssak med informasjon rundt det å håndtere forvillete fugleunger ble mye lest i 2018. Bildet viser en nyklekket fiskemåke. FOTO: John Stenersen
Tjeld
Årets nest mest leste nyhetssak på birdlife.no var informasjon om hvordan du lager kunstige hekkeplattformer for tjeld. Tjelden var årets fugl i Norge i 2018. Bildet viser en rugende tjeld på en slik kunstig hekkeplattform i Porsangerfjorden i Finnmark. FOTO: Frode Falkenberg