Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Bygg reir til taksvalen!

Taksvalen er Årets fugl i 2017. Ønsker du å få den til å hekke i nærheten av der du bor, kan et alternativ være å henge opp spesiallagde fuglekasser for arten. Disse kan kjøpes hos naturogfritid.no, eller du kan lage dem selv. Her presenteres en oppskrift på hvordan du kan lage dine egne taksvalekasser.

Av Oddvar Heggøy

Publisert 01.02.2017

Finnes taksvalen i nærheten av der du bor, kan den være en ganske lett art å få til å flytte inn i en fuglekasse. Også andre fuglearter, som pilfinken, kan flytte inn i spesialkasser laget for taksvale. For å lage en slik fuglekasse, eller rettere sagt en reirbolle, til taksvale, trenger du en miks av sement og sagflis, eller andre lignende materialer. En blanding av mel og vann kan om ønskelig benyttes som erstatning for sement. Du trenger også en støpeform for å få den riktige formen på reiret. Som støpeform kan man f.eks. bruke en lekeball, og helst en som er billig, glatt og skinnende uten blære. Ballen bør ha en diameter på ca. 18 cm. Man kan lage fire reirboller med én slik plastball. Følgende oppskrift er hentet fra britiske RSPB.

For hver reirbolle trengs et stykke grovt, uhøvlet plank med målene 20 x 30 cm.

  1. Del ballen inn i fire like store deler med en markeringstusj, og kutt forsiktig langs streken med en skarp kniv (Figur 1).
  2. Marker og kutt inngangshullet til reirbollen. Dette må være en halvsirkel som er 60 mm bred og 25 mm dyp. Lim maskeringstape på innsiden av støpeformen (ballen), og sørg for at tapen går en del utenfor formen (Figur 2).
  3. Bor tre skruehull i planken for å kunne feste den til veggen. Om du ønsker å kunne fjerne reiret enkelt fra veggen/takskjegget, kan man feste kroker til planken i stedet.
  4. Plasser støpeformen kant i kant med «toppen» av planken, og bruk de løse endene av maskeringsteipen til å feste den. Dytt avispapir ned i formen for å gjøre den solid før støpingen (Figur 3).
  5. Hell et tykt lag med fyll (sement og sagmugg) utenpå formen slik at det overlapper skikkelig inn på planken. Bruk en kniv til å jevne ut fyllmassen på utsiden til et ca. 1 cm tykt lag (Figur 3). For at støpen skal sitte ekstra godt til planken kan man vurdere å slå inn noen små spiker rundt formen som støpes inn i støpemassen.
  6. La den støpte formen ligge i romtemperatur til støpemassen har størkna skikkelig både på innsiden og utsiden. Fjern så støpeformen, avispapir og maskeringstape forsiktig (Figur 4)
  7. Forsegl sammenføyningen mellom innsiden av reirbollen og planken med en god ladning trelim, og la dette tørke skikkelig. Dekk utsiden av reirbollen med våt jord e.l., og la dette tørke før reirbollen henges opp (Figur 5)
  8. Fest planken med reirbollen under takskjegget slik at den sitter tett opp i hjørnet mellom veggen og taket. Det overhengende takskjegget må gå langt nok ut til at det gir reiret beskyttelse fra omgivelsene. Lager du flere reirboller er det lurt å plassere disse i grupper for best mulig resultat.
  9. Man har sett indikasjoner på at taksvaler foretrekker å hekke på vegger som vender mot øst eller nord, noe en kan ha i bakhodet før man henger opp kasser. Imidlertid kan arten også hekke på vegger som vender i andre retninger. Siden taksvalen er en kolonihekker, er det bare en fordel om man henger opp flere kasser ved siden av hverandre.

Vær oppmerksom på at en taksvalekoloni kan medføre en del urensligheter under reirene. Ha dette i bakhodet når du velger hvor du vil henge kassene dine opp. Problemet kan langt på vei unngås dersom man lager en hylle under reirene som kan fange opp skitt og lort.

Her er en oppskrift på hjemmelaget sement:

Ingredienser:
1 kopp lunkent vann
3 kopper varmt vann
1 kopp mel
½ kopp harpiks-lim
Kanelolje

- Bland harpiks og mel i en kasserolle
- Tilsett lunkent vann forsiktig og bland med melblandingen
- Bland inn varmt vann under kraftig røring til massen er jevn
- Kok opp på lav varme, og rør til blandingen er klar og tykk
- Tilsett kanelolje

Ved bruk av hjemmelaget sement kan det være lurt å male reirbollene grå/brune, slik at de ligner mer på naturlige reir.

 

Taksvale er Årets fugl i 2017

Hjelpetegning
Denne skissen gir en visuell forklaring til flere av punktene i oppskriften til byggingen av din egen fuglekasse til taksvalen. FOTO: RSPB
Hjemmelaget taksvalereir
Slik kan hjemmelagede taksvalereir se ut når de er ferdige. Disse er laget av hjemmelaget sement og malt etter støping. FOTO: Jostein Bidtnes
Spesialkasse til taksvale
Hvis du ikke vil lage din egen taksvalekasse, kan du også kjøpe flotte spesialkasser hos Natur og Fritid (naturogfritid.no).