Hopp til hovedinnhold

BirdLife Finnmark

Kautokeino JFF krever å skyte ender for å øke fiskebestanden

Den omstridte vårjakta på ender i Kautokeino er igjen i skuddet, en ordning NOF har vært negativ til i en årrekke. Altaposten publiserte 11. mai en artikkel om at Kautokeino jeger- og fiskerforening nå søker om å øke jaktkvoten fra to til syv ender og hevder at uttak av fiskeender vil øke fiskebestanden.

Av Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen

Publisert 14.05.2019

Kautokeino er den eneste kommunen i Norge hvor det ennå, under strenge forutsetninger, er lov til å jakte ender om våren. Denne vårjakta er omstridt, og NOF har i en årrekke vært negative til ordningen med vårjakt på ender i Kautokeino.

Vårjakt på fugl er generelt ansett som uakseptabelt både av naturforvaltere og miljøvernorganisasjoner i Norge og internasjonalt. NOF er også sterkt bekymret for utilsiktet felling av dverggås, sædgås og andre fredede arter i forbindelse med denne jakta – fordi vårjakt også kan føre med seg ulovlig jakt.

Nå søker Kautokeino jeger- og fiskerforening (JFF) om å øke jaktkvoten fra to til syv ender og hevder bl.a. at uttak av fiskeender vil øke fiskebestanden. Kautokeino JFF viser til forskrift om felling av viltarter som gjør skade eller som vesentlig reduserer andre viltarters reproduksjon, til tross for at denne forskriften ikke kan brukes til å fastsette jaktkvoter. Det er Klima- og miljødepartementet som fastsatte kvoten for dette i 2013, i en forskrift som gjelder frem til 2022. 

NOF følger opp!

Les mer hos Altaposten

Laksand-hunner
Laksanda og silanda er igjen i skuddet, og ønskes felt utenom ordinær jaktsesong i Kautokeino. Bildet viser to laksand-hunner, og er fra Kåfjordbotn i Alta. FOTO: Thor-Arthur Didriksen